Батько покликав Анну в кімнату і сказав їй таке, після чого дівчина вийшла з квартири і nропала на кілька років. Ніхто не міг зрозуміти причину поки

Анна не ступала на поріг рідної домівки кілька років. Може, і не зважилася приїхати, якби не втрата рідних. На прощання жінка не встигала, а ось на провідну неділю все-таки вирішила дістатися до Волині, хоч дорога неблизька. Як тільки побачила хатки рідного села — і ніби все пережила заново: і заручини, і розмова з батьком, і від’їзд з села серед ночі .Анна та Вероніка були красунями. Коли Миколі повідомили, що його Оля подарувала йому дві дівчинки (а було вже троє синів), він готовий був обійняти весь світ. За вікном кружляла завірюха, а він п’янів від щастя і, укладаючи синів спати, говорив: «Ми ніколи не будемо ображати дівчаток. І будемо дарувати їм щастя, чого б це не коштувало »Так і було. Однак батьківську радість затьмарив недуг дочки. Анна росла щебетуха, непосидючою. А ось Веронічці судилося інше: дівчинка з дитинства не могла добре ходити, хоч батьки і не шкодували грошей на все, що тільки радили. І чим дорослішєю вона ставала, тим більше комплексувала через свою особливість. Анна, спостерігаючи за сестрою, відчувала себе ніби винною перед нею. Адже коли бігла на танці, Вероніка з паличкою в руці проводжала її до порога: «Біжи, біжи, вже, мабуть, зачекався тебе твій Сергій »

Сергій — коханий хлопець Анни. Вони вчилися в паралельних класах, після школи хоч і здобували вищу освіту в різних містах, але, приїжджаючи в село, обов’язково зустрічалися.- Любов … — шепотіла Ольга Миколі.- Так, може, незабаром і весілля? — говорив чоловік дружині.Однак, чим частіше приходив Сергій в їх будинок, тим більше ніяковіла Вероніка. Адже хлопець ніколи не залишав її без уваги: то цукерки принесе, то квіточку у мами на клумбі вирве і подарує сестрі коханої дівчини. Анна навіть жартувала: «приревную.» А хлопець відповідав: «Тоді одружуся на Вероніці … Ви ж як дві краплі …»Коли Анна закінчила ВУЗ, вирішила залишитися в місті. Там знайшов роботу і Сергій. Обидва вдома повідомили, що хочуть одружитися. Ось тільки Микола від цієї звістки не зрадів. Він давно помітив, що Вероніка небайдужа до хлопця. Його серце калатало і від того, що вона комплексує через своєї вади, і від нерозділеного кохання. Чим допомогти? Як жити?

На заручини приїхав Сергій з батьками, зібралася родина і Миколи, і Ольги. Жартували, веселилися, домовилися і про весілля. Батько нареченої щедро наливав гостям. А потім несподівано покликав в іншу кімнату Анну. Розмова тривала годину. Дочка вийшла звідти сумна. Потім посміхнулася Вероніці і Сергію, які про щось жваво розмовляли, і вибігла з будинку. Коли гості почали збиратися додому, Микола запропонував Сергію залишитися: » ти ж уже наш зять»- і змовницьки підморгнув. А потім потягнув на кухню На ранок хлопець прокинувся поруч з Веронікою. Він ніяк не міг зрозуміти: сон це чи реальність. В голові шуміло. Думки наздоганяли один одного: де ж Анна, що я їй скажу, чому Вероніка, як таке могло статися? Микола, який увійшов до кімнати, тільки і мовив: » нічого, одружишся тепер на Вероніці Анна втекла і сам не знаю, куди. Мабуть, передумала заміж виходити «. Від цих слів Сергію стало і не по собі, і соромно. А Вероніка, як дві краплі схожа на сестру, відводила погляд.

Весілля не було. Село поговорило і заспокоїлося, адже у кожного свої проблеми. Микола знав, що Сергій змириться, адже він давно помітив, що хлопець добрий, щирий. Спостерігаючи якось, як він допомагав його обділеною долею дочки взутися, у люблячого батька дозрів план Як він переконав Анну покинути село, нікому не розповідав. Дівчина поїхала до родичів за кордон. Поїзд мчав її в незвідані краї, вона дивилася у вікно і нічого не бачила — сльози заливали обличчя. Шкода було сестру, яку дуже любила, і не могла змиритися з втратою коханої. «Ти ще будеш щаслива. Ти красива, здороваНу, подумаєш, Сергій Ще десять таких знайдеш, а ось Веронічка Вона теж любить його. Нехай він собі, віддай, їдь » — і батько все-таки умовив дівчину податися до дядька.А там почалися будні, робота, нові друзі. Всі потроху забувалося. Якось прийшов лист від сестри. Вона просила вибачення, написала, що щаслива і в положенні
Анна ще тоді подумала: «це дитя могло б бути моїм …» і прогнала від себе цю думку, як набридливу муху.

Через півроку Анна і сама вийшла заміж. Хоч на її весілля ніхто з рідні не приїхав, адже добиратися через півсвіту — дорога неблизька. Тому відсвяткували створення нової сім’ї у вузькому колі.Згодом з Волині повідомили, що у Вероніки з’явився син. У Анни через рік — дочка. Дві сестри зрідка надсилали одне одному скупі листи. Анна ніяк не наважилася поїхати додому. Перш за все, її лякало, що вона скаже Сергію. Радувало тільки одне: що вона подарувала щастя сестрі.Сергій ніби змирився зі своєю долею, тим більше, що Вероніка була дбайливою, ніжною, але забути Анну він не міг. Як і зрозуміти її. Сердився, не раз прокручував, як в кіно, їх зустріч, однак і себе, і її не міг пробачити за ту ніч. Часто від таких думок «рятувався» чаркою — і наче ставало легше. Але на ранок знову відгукувалися і серце, і душа. Він радів, тільки коли бачив сина Артемка. Той вдався в Вероніку — гарненький. А верткий, як Анна. Сергій міцно притискав сина до себе, і йому здавалося, що він обіймає Анну.

Любов до чарки довела Сергія. Умовляння дружини і тестя не допомагали. Чоловік з докором дивився на Миколу і той відводив погляд, адже знав, що до зятя теперішнього стану доклав зусиль і сам. І найбільше переживала за чоловіка Вероніка. Вона молилася і готова була все віддати, аби тільки він видужав. Танув Сергій, зблякла і його любляча дружина. Якось, коли вона подала йому пити (чоловік вже не міг піднятися з ліжка), він сказав: «Чого ж ти так переживаєш? Дивись, який син у нас хороший . »«Без тебе мені не буде життя » — і тільки тепер Сергій зрозумів, як сильно вона його любить. Вероніку, яка, здавалося, ще більше накульгує, вели з парастасу додому рідні. Вона не могла змиритися з втратою чоловіка, і безперервно про нього думала. «Затьмарила розум » — шепотілися сільські жінки. «Себе знищить» — додавали інші. І як у воду дивилися. Через рік Микола і Ольга попрощалися з донькою, залишившись з чотирирічним онуком.

Коли Анна ступила на поріг рідної домівки, щебетліве хлопчиско вибігл назустріч, подивилися на жінку і голосно закричало: «Бабуся, мама прийшла »У неділю Анна стояла біля місця спочинку сестри і колишнього коханого. У обох подумки просила вибачення. І їм все пробачила. А батько, коли збиралася їхати, сказав: «Нехай Артемко буде тобі за сина. Він же тебе мамою називає Не лишай його цього щастя »І тепер у Анни дочка і син

Leave a Comment