Коли Дочка І Син Робили В Її Будинку Ремонт, Векла Твердо Наполягла, Щоб Не Чіпали Піч. Коли Дочці Анні Було Майже 50, Від Неї Пішов Чоловік. Лікувати Душу Анна Повернулася До Матері, До Рідної Печі

Років 15 тому, дочка і син робили в її будинку ремонт, і тоді Векла твердо наполягла, щоб не чіпали піч. — Робіть усе, як знаєте, по-сучасному, а душу будинка не чіпайте! — сказала дітям. Вони послухалися, залишили піч в будинку матері. Для Векли піч була не просто піччю. Вона була її мамою і бабусею, навіть прабабусею. Всі вони своїми натрудженими руками, висушеними сонцем і працею на землі, ставили в неї тісто і діставали з неї спечені коржі, пиріжки, паски і гарбуза … Так робила все життя і вона, Векла. Так що там, на цій печі вона і народилася багато років тому зимової хуртовинну вночі, коли всі дороги від села замело … Піч стала її другом і плечем, на якому Векла дозволила собі виплакатися, коли після сорока п’яти років разом вона залишилася одна, без свого Федора.

Піч гріла її, втішала, зцілювала. Коли дочці Анні було майже 50, від неї пішов чоловік. Лікувати душу Анна повернулася до матері в село. Благо, робота у неї віддалена, з ноутбука, а інтернет до матері вони вже з колишнім чоловіком провели три роки тому, тому що коли наїжджали до бабусі Векли всім сімейством без сучасного зв’язку зі світом було ніяк. Ось і знадобилося … А що їй було в місті робити? Вислуховувати співчуття друзів, зустрічатися зі спільними знайомими, які опускали очі, не знаючи, як себе з нею вести? Адже вона тепер-бідна покинута дружина, самотня старіюча жінка, яка ні для чого, крім як бути нянькою майбутнім онукам, і не годиться.

Ганні нестерпно було в тій квартирі, де вона стільки років була щаслива з чоловіком, а тепер її стіни, здавалося, не давали їй дихати. Вона залишила квартиру молодятам-дочки і зятя, і поїхала до мами в село. Мама старіє, їй Анна дійсно потрібна. П’ять років з тих пір пройшло. Коли їхала до мами, Анна навіть не сподівалася на якесь жіноче щастя, здавалося-все вже позаду. І молодість, і чоловіки, і все, що з цього випливає. Їй хотілося тоді лише одного: мовчазну маму поруч, зеленої тиші батьківського саду і потріскування вогню в їх старій печі … в печі її бабусь, мами, і її, Анни … Коли почав іноді заходити щось допомогти по господарству її колишній однокласник Степан, Ганна нічого і подумати не могла. Просто чоловік овдовів, діти виїхали з села.

Ось йому і самотньо, ось і радий допомогти старою знайомою, з якою колись обносили сусідські черешні і шовковиці. А виявилося, що і в 50 можна бути ось такою щасливою можна бути такими щасливими, як вони зі Степаном! .. А мама Векла лише посміхалася і раділа за донечку, дістаючи зі своєї печі рум’яні вишневі пиріжки … Вона знала, вони з піччю знали, що в житті Ганнусі ще обов’язково зійде тепле ласкаве сонечко. Вони ж старі і мудрі, їм видніше. … Векла вже два тижні не піднімається з ліжка. Що ж, скоро її час. У печі потріскує вогонь. В її печі. Анна і Степан біля неї. Чи не відходять. Вона бачить їх і чує їх голоси. Векла щаслива, тому що її Анечка щаслива. І син її красень Назар, днями повинен приїхати зі столиці. Векла дочекається … За вікном всіма барвами і пташиними розливами співає весна.

Leave a Comment