«Ста-ра, я сказала тобі, не лізь в холодильник! Ти продукти купувала? Сиди в кімнаті, як мишка!»: Відкрив двері — а вона спокійно лежала в ліжку і мирно спала

Ігор вийшов з кабінету на офісну терасу. Із задоволенням затягнувшись кубинською сигарою, яку привіз з відпочинку, подивився навколо. Вдалині переливалися золоті бані Києво-Печерської лаври, трохи далі виблискували Дніпровські хвилі … О, Боже, який світ прекрасний! На мить погляд ковзнув вниз.Біля дверей величезного офісного приміщення тупала старенька, спираючись на палицю: напевно, не знала, як зайти в двері. «І що вона забула в нашому центрі? — здивувався. — Тут робить бізнес одна молодь … »

 

Але коли я знову зайшов до свого кабінету, аж сторопів: на краєчку стільця сиділа та сама бабця, боязко озираючись навколо. — Ви до мене? — Так … — ніяково відповіла бабка, перебираючи в руках носову хустинку. — Розумієте … Хочу взяти у вас кредит на житло.Ігор аж поперхнувся від почутого. Ну, як культурно пояснити, що людям в її віці не дають позик ні банки, ні приватні кредитори ?!

 

Почав було з цього, розповідав людськими словами тонкощі і премудрості банківської справи, як раптом бабуся стала витирати сухою ручкою сльози … Ще мить посиділа, а потім чемно вибачилася.Ігор допоміг старенькій встати, провів до дверей.» На наступний день я в веселому настрої під’їхав до офісу.Попрямував по сходах до дверей, розмахуючи папкою, і раптом прямо на порозі кабінету наткнувся на … вчорашню бабку ».

 

Помітивши його здивування, старенька швидко заговорила: — Вибачте мене … Я не хочу грошей на квартиру, мені б кімнатку в гуртожитку … Я ж все розумію … — Ігор мовчав, не знав, що відповісти. — Мені правда ніхто грошей не дасть? Ні? А як же бути? .. — і плачучи, старенька розповіла свою історію.Ігор не перебивав, чи не зупиняв, дав досхочу виговоритися, бо по-людськи було шкода. … Таїсія Петрівна виростила онука Костика з пелюшок, тому що батьки, закінчивши геологічний факультет, подалися на кінець радянського світу — на Камчатку. Дочка Люда приїхала додому в Київ, коли прийшов час народжувати. За місяць подалася до чоловіка назад, а немовля кинула на маму.

 

Звичайно, тоді Таїсія Петрівна була ще при справах. Нічого не залишалося, як допомагати молодому подружжю, хоча дочка навіть не поцікавилася, чи не проти мама няньчити місячне дитя. Але згодом Таїсія Петрівна вже не уявляла свого життя без «дорогого Костика». Купувала йому все, що хотів, водила в цирк, зоопарк. Душу йому віддавала, хоча ще могла влаштувати свою вдову долю — до неї залицявся колишній професор з сусіднього будинку.

 

Поки Костик був малий, бабку слухав, але коли пішов до школи, дитину ніби підмінили. «Допомогли» в цьому батьки, які зі своєю Камчатки наїжджали раз на рік — привести подарунків дорогій дитині, разцілувати його і посварити бабусю, яка не вміє виховувати їх хлопчика. Важко тоді на душі було, але найгірше чекало попереду.Коли Костя вступив до інституту, влаштовував гучні гулянки, щовечора наводив в квартиру нових дівчат. А коли бабуся виходила на кухню попити чаю або, вибачте за інтимність, сходити в туалет, онучок здивовано витріщав баньки: — Ба, я не зрозумів. Ти чого? Я ж сказав: сидіти в кімнаті, як мишка!

 

Шукала очима розуміння у його юній подрузі, яка повисла у нього на шиї, та марно — дівка голосно хихотіла. Повинна була мовчки човгати назад в свою конурку, сльози душили серце: де, як пропустила ту межу, коли милий внучок став таким цинічним? Ще трохи та дівка, у якій шукала підтримки, стала дружиною Костика. І тут почалося …
— Стара, я сказала тобі, не лізь в холодильник! Ти продукти купувала? Я з Костиком. Значить, їсти будемо ми!
З тих пір цілими днями сидить на лавочці біля під’їзду, то шкутильгає по скверику. Боїться раніше вечора йти в свою квартиру, де відчуває себе не те що зайвою, а чужою незваною гостею. Таке життя стала пеклом. Думала-гадала, що робити.

 

І якось у дворі почула, як сусідка вихваляла фірму, яка допомогла роздобути гроші на квартиру дітям. І тоді її раптом спало на думку: може, і собі позичити гроші, щоб купити хоча б маленьку кімнатку в гуртожитку або комуналці? Купила газету, знайшла те оголошення … — І ось знову прийшла до вас … — сказала наостанок Таїсія Петрівна.
Ігор терпляче вислухав її до кінця. Сто думок в секунду випереджали одна одну. «Що їй сказати? Що відповісти?» — міркував. — Зрозумійте, жоден банк не дасть вам кредит, — важко видихнув чоловік.’ До кінця робочого дня не міг прийти в себе: як онук може так зневажати рідну бабусю, яка життя йому присвятила ?! »

 

До того ж, Таїсія Петрівна так нагадувала Ігорю його бабу Ліду, яка померла кілька років тому.Хоч перевалило їй вже за дев’яносто, на похоронах плакали і діти, і внуки, і правнуки. Все життя важко пропрацювала простою колгоспницею, а вміла заспокоїти, переконати так, як ніякі психологічні сайти. Завжди казала: треба заслужити у Бога щастя — померти на своїх ногах і зі своєю головою «.Видно, заслужила, бо до останнього давала собі раду, нікому не завдавала клопоту. Може, тому всі її любили?Але Таїсія Петрівна теж дає собі раду, не набридає, сидить у своїй квартирі «тихенько, як мишка». У чому тоді справа? Чужа баба стала рідною. Ігор вже було забув про Таїсію Петрівну, тому що клієнтів кожен день багато, все зі своїми проблемами, як несподівано вона прийшла знову. Терпляче все пояснив, не сердився (баба Ліда завжди вчила поважати старість: «Запам’ятай, онучко, старим будеш і ти»).
— Вибачте мене, що докучаю, — сказала вона замість привітання. — Так жити тяжко …

 

Після цих відвідин Ігор довго не міг заснути, півночі перевертався, а вранці радився з дружиною. Вона і придумала вихід з цієї, здавалося б, безвихідної ситуації. Як тільки прийшов на роботу, відразу понишпорив у своїх записах і таки знайшов номер бабусі (записав ще в перший раз — так, для пристойності). По телефону сказав, що її справа вирішується, тому просив прийти.Як і домовилися: з обіду чекав Таїсію Петрівну. І яким було здивування, коли бабку, дбайливо тримаючи під руку, вів … «дорогий онучок Костик». — Невже моїй бабці кредит дали? — плямкаючи жуйкою, хихикнув хлопець.Костик підсунувся до Ігоря ближче і пошепки, щоб, очевидно, не почула бабка, став швиденько булькотать:

 

— Квартиру даємо в заставу, а гроші мені. Бабці вони навіщо? По руках? — помітивши, що Ігор коливається, Костик навіть » відкат «запропонував.- Двадцять відсотків вам. Тридцять! — цинічно торгувався. — Ні? Ну, тоді сорок!
— Припини … — зверхньо прошипів Ігор, свердлячи його пронизливим поглядом. — Май хоч якусь повагу до своєї бабці, чмо. Гроші Таїсії Петрівні я не даю. У неї тепер нове житло. Дай бабі спокійно дожити останні роки.
Прийняти в свою однокімнатну квартиру, яку раніше здавав, зовсім чужу Таїсію Петрівну Ігоря надоумила дружина. Таку світлу, добру людину, як його Наталка, годі й шукати. «Нехай бабуся доживе в спокої своє останнім часом», — говорила вона. І справді, прожила Таїсія Петрівна в Игоревой квартирі всього рік. Там її не мучив онучок Костик. І не відвідував. Правда, забігав якось, просив її адресу.

 

— Що, може, одумався? — аж зрадів Ігор. — Субсидію треба зробити, вона ж ветеран. Ігор ледь стримався від обурення, лише стиснув зі злості кулаки. Хлопець, зрозумівши все, більше не допитувався і мовчки вийшов з офісу. Перед самою Пасхою Ігор поїхав до Таїсії Петрівні, яка стала йому ніби рідною бабкою, забрати до себе додому, щоб у сімейному колі спробувати паску. Відкрив двері, а вона спокійно лежала в ліжку і мирно спала вічним сном.
» І ви заслужили це Боже щастя «, — на очі навернулася скупа чоловіча сльоза. Поруч на нічному столику лежав конверт.» Дорогі мої Ігор і Наталочка! Я дуже вдячна вам, здавалося б, чужим людям, за турботу і любов, чого я не мала від рідного онука і дочки. Я вас дуже люблю, кожен вечір і ранок молюся за вас, ставлю в церкві свічки за ваше здоров’я. І завжди молитися буду на тому світі. Вибачте мене за все … «останні слова пролунали — видно, падали на них гіркі старечі сльози .

Leave a Comment