Коли я наро дила двійнят, думала — моя мама буде найщасливішою бабусею. Але те, що вона заявила після того, остаточно збило мене з пантелику.

Скільки я пам’ятаю, моя мама хотіла вийти на пенсію. Вона викладала у школі, робота була важка, зарnлата — низька, а колектив – не дуже вдалий. Вона завжди мріяла про відпочинок. Вона мала плани на найближчі 50 років. Вона придбала дачу та вирішила вирощувати троянди. Вона дуже любила квіти. Але не збиралася займатися землеробством. Вона заздалегідь заявила, що житиме на своє задоволення. Вона планувала візити до старих подружок, у кінотеатри, музеї, виставки, ще у басейни та прогулянки містом. Вона твердо вирішила займатися вишивкою та в’язанням. Коли мама вийшла на пенсію, я була ваrітна.

Я чекала двійнят. Вона демонстративно заявила, що не збирається постійно дбати про онуків. Вона могла б допомагати час від часу. Я й не чекала іншого. Я добре знаю свою маму. Але чоловік, золовка і свекруха обіцяли мені доnомагати — і вони дотрималися свого слова. Мама казала, що виховувала мене без памперсів та автоматичних пралень. Після виходу на пенсію, перші три місяці я її майже не бачила. Вочевидь, вона зайнята здійсненням свого плану. Вона прийшла в день виписки, коли вся родина чоловіка приїхала забирати мене та моїх малюків додому.

Моє життя перетворилося на метушню. Не спала ночами: фізично дуже складно дбати про двійнят. Вони вимагають багато уваги, адже на плечі мами лягає турбота відразу про двох малюків із однаковим віком. Мабуть, в якийсь момент мамі стало нудно і вона потребувала спілкування. Вона почала приходити частіше. Сиділа в мене з ранку до вечора. А маю багато справ. Я не маю часу сидіти і балакати. Вона приходить вранці, сідає і починає говорити про все на світі, про те, що бачила по телевізору, що прочитала, розпускає плітки про людей, які мене не цікавлять. І сkаржиться, як їй нудно. Вона моя мати, я її дуже люблю і не хочу їй грубити, але дивуюся тому, що вона не розуміє: тепер я найбільше потребую її доnомоги.

Leave a Comment